tisdag 21 augusti 2018

Kall äppelpudding nummer 819 ur Iduns kokbok 1920



190 g socker
2 dl vitt vin
2 dl vatten
800 g syrliga äpplen

6 blad gelatin för 500 g äppelmos, ifall man vill vara säker på stabiliteten. Idun föredrar röd gelatin.

skal av 1/2 citron (rivet skal, gissningsvis)
saft av 1 citron

Koka ihop socker, vin och vatten. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg i dem. Koka dem mjuka med citronskalet och passera i sil. Smaka av med citronsaft och eventuellt mer socker. Lägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter. Mät upp moset och blanda gelatinet med det fortfarande rätt så heta moset (annars löser det sig inte). Idun har en del skumma tips, men dem bortser jag ifrån. Skölj små eller en större form med kallt vatten. Häll i moset och ställ helst kallt över natt. Servera med grädde eller vaniljsås, samt mandelbiskvier. Inte för att jag vet om biskvier var samma produkt för 100 år sen, men det chansar vi på. Det blir i alla fall ett gott mos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar