måndag 11 mars 2019

Äpplemoskaka med mariekexströssel



Fast det var kvittenmos i och en sorts tyska mariekex med fullkorn. Satsen nedan är för en långpanna. Jag gjorde hälften för en kakform. Man kan minska ner mängden kexsmulor, dels för att proportionerna med smör inte stämmer riktigt (för smuligt) och dels för att det överhuvudtaget blir väldigt mycket smulor.

Det är lättast att lägga kex i en fryspåse och kavla dem till smulor.
Blanda 400 g (eller mindre) kex med 150 g smör och 3 msk mjöl och gör smulor.

Rör 175 g mjukt smör, 200 g socker, gärna brunt, 1 krm salt och 1 msk vaniljsocker pösigt med elvisp. Rör ner 3 ägg, ett i taget. Blanda 500 g mjöl, 1 msk bakpulver och 2 tsk kanel. Blanda ner detta, varvat med 700 g äpplemos i smeten. Smörj en långpanna och bred ut massan med äppelmos. Bred extra äppelmos överst. Strö över kexsmulorna och grädda ca 40 min i ca 175° (ja, det blev litet för mörk yta).