måndag 4 mars 2019

God, men någorlunda kalorisnål äpple- /kvittenkaka



Som man ser är den här kakan gjord på vetedeg och den enda fyllningen är i det här fallet konserverade kvitten. Egentligen ska det vara kompott i.


Receptet nedan är för en hel långpanna, men jag halverade det och använde en rund form istället.

ca 60 g jäst
125 g socker
1 krm salt
650 g mjöl
350 ml ljummen mjölk
1 ägg
75 g mjukt smör

Rör ut jästen i varm mjölk med socker och en del av mjölet. Låt jäsa 10 minuter. Tillsätt salt och ytterligare en del av mjölet och arbeta ihop en vetedeg. Låt jäsa 30 minuter. Blanda i ägg och smör och eventuellt mera mjöl. Låt jäsa 30 minuter till. Smöra långpannan eller formen ifall du gör en halv sats.

Kavla ut 2/3 av degen och lägg ut den i formen, tryck upp en kant runt om. Låt jäsa 15 minuter till.

För fyllningen:
Enligt receptet gör man en kompott på 2 kg kvitten, socker etc, men jag hade konserverade kvittenklyftor. Det går nog bra med tunt skivade äpplen och kanske litet kanelsocker också.
Det skulle även vara 100 g torkade cranberries i, men jag tog en handfull russin.
100 g krossade mandelbiskvier

Fördela de krossade mandelbiskvierna på botten och bred ut kompotten / lägg ut klyftorna. Strö över russin/cranberries.

Kavla ut resten av degen och lägg på. Kläm fast kring kanterna. Strö över 100 g flagad mandel (här: havregryn) och fördela smörklickar ovanpå. Det kanske hade varit snyggare om jag hade smält smör, penslat över och sedan strött över havregryn, för det saknades glans på kakan.

Grädda 35 minuter i 200°, vilket är litet för hett, så täck kakan med papper eller liknande efter 20 minuter, ställ den längre ner och sänk värmen.


Hel sats med klyftorna skurna i mindre bitar i långpanna, penslad med ägg, beströdd med mandel och pärlsocker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar