måndag 23 mars 2020

Vitt formbröd - perfekt att rosta



5 dl rumsvarm mjölk
50 g (eller något mindre) jäst
100 rumsvarmt smör
1 tsk salt
1 tsk socker
upp till 900 g vetemjöl

Rör ut jästen i lite mjölk. Arbeta ihop mjölk, jäst, socker och mjöl. Knåda ordentligt. Låt jäsa 30 minuter. Tillsätt salt och smör och ev. mer mjöl. Knåda ordentligt igen. Låt jäsa 30 minuter. Dela degen i tre bitar och knåda dem. Lägg dem i smorda formar (1,5 l) och tryck ner dem. Låt dem jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Pensla ytan med uppvispat ägg och strö över vallmo- eller sesamfrön. Grädda 30 - 35 minuter. Stjälp upp bröden och grädda undersidan 5 minuter till. Låt svalna på galler. Utan duk ifall brödet ska ha knaprig yta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar