I sydvästra Tyskland är det här en klassiker. Tyvärr stämde inte tid och ugnstemperatur i receptet, men kakan klarade sig ändå, fast den blev litet mörk. Blev inspirerad av "Tysklands bästa bageri" som gick på TV när jag var uppe och strök tvätt igår. Där fick bagerierna uppgiften att tävla om den bästa äpplekakan av den sorten. Tur för dem att de verkligen kom från sydväst, annars skulle de ha blivit ställda.
Gör en mördeg på
250 g mjöl
1 ägg
150 g smör
1 msk socker
en aning salt om smöret är osaltat
och låt den vila kallt en halvtimme
Lägg 50 g russin i 2 msk mörk rom
Skala och skiva 2 kg äpplen och blanda med 1 msk socker, 1 tsk kanel och rivet skal av 1 citron
Smörj en form och lägg ut den utkavlade degen, nagga den
Lägg äpplena snyggt i kring mitten och strö över romrussinen
Vispa ihop 3 ägg med 3 msk socker och så småningom 2 msk mjöl och mot slutet 2 dl grädde
Jag smaksatte även smeten med vaniljessens
Häll smeten över äpplena
Strö över mandelflagor om du har
Grädda kakan kanske en halvtimme i 200°. Det blir nog bättre än det som stod i receptet. Det står att man ska servera romdoftande vispgrädde till, men kakan är god som den är.
Och så har jag fått tag på ett tillräckligt stort spritsmunstycke för petit-chouer, ser de inte fina ut?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar