onsdag 3 december 2014

Äpplekaka med grädde, fast med hemkonserverade kvitten


I sydvästra Tyskland är det här en klassiker. Tyvärr stämde inte tid och ugnstemperatur i receptet, men kakan klarade sig ändå, fast den blev litet mörk. Blev inspirerad av "Tysklands bästa bageri" som gick på TV när jag var uppe och strök tvätt igår. Där fick bagerierna uppgiften att tävla om den bästa äpplekakan av den sorten. Tur för dem att de verkligen kom från sydväst, annars skulle de ha blivit ställda.


Gör en mördeg på
250 g mjöl
1 ägg
150 g smör
1 msk socker
en aning salt om smöret är osaltat
och låt den vila kallt en halvtimme

Lägg 50 g russin i 2 msk mörk rom

Skala och skiva 2 kg äpplen och blanda med 1 msk socker, 1 tsk kanel och rivet skal av 1 citron

Smörj en form och lägg ut den utkavlade degen, nagga den
Lägg äpplena snyggt i kring mitten och strö över romrussinen

Vispa ihop 3 ägg med 3 msk socker och så småningom 2 msk mjöl och mot slutet 2 dl grädde
Jag smaksatte även smeten med vaniljessens

Häll smeten över äpplena

Strö över mandelflagor om du har

Grädda kakan kanske en halvtimme i 200°. Det blir nog bättre än det som stod i receptet. Det står att man ska servera romdoftande vispgrädde till, men kakan är god som den är.



Och så har jag fått tag på ett tillräckligt stort spritsmunstycke för petit-chouer, ser de inte fina ut?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar