Det är väl kanske inte prinsessan Viktoria som ligger bakom namnet, utan det internationella namnet på maträtten, som heter något med dauphine, vilket betyder kronprinsessa. Vad den heter på svenska vet jag inte. Potatisbollarna består av en blandning av petit-chou-massa och pressad potatis.
200 g vatten
30 g smör
100 g mjöl
2 ägg
1 kg pressad, passerad potatis eller litet mer för säkerhets skull
salt och muskot
Koka potatisen och passera den för att bli av med klumparna. Låt den kallna. Koka upp vatten, smör och salt. Häll i mjölet och rör tills det bildas en boll som löser sig från kastrullens botten. Lägg över i en ny skål och rör i äggen ett i taget, rör kraftigt så de blandas ordentligt. Rör sedan i potatisen, men inte alltihop, för man ska fritera en provboll. Om den inte blir bra, kan man ha i mer potatis. Fritera i 160-170° tills färgen blir fin. Jag fick en bra idé och gjorde bollarna med glasskopa, en sån där man klämmer ihop handtaget på, så det blir fina kulor. Då var det bara att forma bollarna direkt över fritösen.
Passar bra till rätter med mycket sås, som gulasch.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar