måndag 1 december 2014

Kalvlägg med god sås



Kalvlägget blev väldigt gott, även om bilden inte är direkt optimal. Potatisen var inte svart i verkligheten, och också väldigt god. Sallad till.

1 kalvlägg på 1,5 kg (räcker knappast till 4 pers, som det står i receptet, för det är väldigt mycket ben i)
2 krm peppar
100 g morot, 100 g selleri, 100 g purjo, fint skurna
2 vitlöksklyftor, fint skurna
4 msk olja
2,5 dl torrt vitt vin
saften av 1/2 citron
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
2, 5 dl grädde
3,5 msk tomatpuré
kanske 1 msk mjöl, det blev för tjockt med det som stod i receptet
2 msk hackad basilika
2 msk hackad persilja

Skölj och torka av lägget och skär bort en del hinnor och fett, men inte mer än att lägget fortfarande hänger ihop efteråt. Gnid in det med peppar och bryn det runt om. Tillsätt grönsakerna mot slutet och låt dem steka med ett tag. Häll på en del av vinet och citronsaften. Strö över salt och cayennepeppar och stek under lock i ugn 220° i 1 3/4 timme. Häll på resten av vinet efter ett tag. Blanda ihop mjöl, tomatpuré, grädde, basilika och ev. litet vatten och blanda i såsen sista kvarten, stek färdigt utan lock. Ta upp köttet och håll det varmt. Passera såsen, smaka av den och späd den eventuellt. Blanda i persilja.

Den här rätten är otroligt god och inte alls så mastig som fläsklägg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar