onsdag 2 december 2015

Ostkaka med kvitten och mandelsmuldeg



Det kändes litet orättvist att baka kakor och knappt få en smula av dem, så efter bakandet till kyrkbasaren gjorde jag på måndagen (hann ju inte i helgen) en ostkaka med kvitten och mandelsmuldeg.

100 g mald mandel får litet färg i en stekpanna på inte för hög värme
får svalna och blandas med
250 g mjöl
100 g socker och 
175 g smör
tills degen blir smulig.

Tryck ut drygt hälften av smulorna i en smord större form. 

Blanda
300 g kvarg/kesella (inte den magraste varianten enligt receptet, utan på 20% fett)
50 g socker
30 g maizena
frön från en vaniljstång
2 äggulor.

Vispa 2 äggvitor med 1 krm salt till hårt skum och vänd ner i kvargmassan. Bred ut på botten. 

Ovanpå lägger man kvittenskivor - egentligen skulle man ta färska kvitten och karamellisera dem med ingefära, men jag tog en burk av mina konserverade klyftor och blandade med litet kanderad ingefära och strödde över kanelsocker. 

Sen toppar man kakan med resten av smuldegen och gräddar i 200° ca 40 - 45 minuter. Jättebra recept!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar