torsdag 28 september 2017

Lökpaj från Normandie (?)



Vid den här årstiden är zwiebelkuchen, lökpaj en väldig populär rätt i Tyskland. Som dryck serveras ofta halvjäst vin, som smakar ungefär som äpplemust, eller vanligt vitt vin eller äpplejuice blandat med bubbelvatten. Ett vanligt recept ser ut som det här. Fast man brukar ha vetedeg istället för smördeg. Vetedegen kommer här och receptet är annorlunda på det sättet att lökpajen har ett osttäcke. Frågan är om receptet verkligen kommer från Normandie. Det har jag inte kollat upp, men att det står att man ska ta gouda som ost är ju faktiskt rätt skumt. Hur som helst är det här en god rätt till kvällsmat. Jag gjorde halv sats i en kakform med löstagbar kant.

500 g mjöl
50 g smör
250 ml mjölk
1 jästtärning
1 tsk socker
1 tsk salt

Gör en deg på det sätt du är van. Kavla ut den och lägg den på smord plåt och ställ in den i ugnen med ljuset på en halvtimme. Den jäser alltså bara en gång i det här receptet, men gör som du vill. Medan degen jäser förbereder du fyllningen.

1 kg lök
80 g smör
1 msk mjöl
2 ägg
3 msk mjölk
200 g bacontärningar
stött eller mald kummin
salt, muskot och paprika om så behagas
125 ml gräddfil
2 äggulor
500 g riven ost - gouda (400 räcker)

Skala och halvera lökarna. Skär dem i tunna skivor och fräs dem i smöret utan att de tar färg. Tillsätt mot slutet bacontärningarna. Pudra över mjölet och rör om för att reda av. Vispa de hela äggen med mjölken och krydda. Blanda med lökblandningen och bred allt över den uppjästa degen. Förgrädda 15 minuter i 200-225°. Det står i mitten, men jag tror att längre ner skulle vara bättre för att få en knaprigare undersida på botten. Så långt kan lökpajen förberedas. Blanda gräddfil, äggulor och riven ost och bred jämnt över pajen. Grädda nu i 170° ca 30 minuter tills ytan blir guldgul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar