onsdag 8 november 2017

Lättgjord smulkaka här med kvittenJag skördar faktiskt väldigt mycket bär och frukt för att ha en så liten trädgård, och i år blev det ändå inga björnbär, för dem hade jag klippt ner i förhoppning om att de blir av med en liten otrevlig parasit eller svamp som gör att många bär inte mognar.

Det är en kraftansträngning att göra åt all sylt, konserverad frukt och djupfrysta bär före nästa skörd och det är bra med recept där det krävs mycket frukt och mindre grädd- och annan fyllning. Det här receptet är egentligen tänkt för konserverade aprikoser, men jag tog en påse kvittenklyftor ur frysen. De var nog bara förvällda, men det gick bra ändå.

200 g smör
250 g mjöl
150 g malda mandlar
250 g socker
750 g aprikoser (på burk) eller annan frukt

Smält smöret och låt det svalna litet. Blanda alla torra ingredienser och en nypa salt ifall smöret är osaltat. Tillsätt smöret och blanda med mixerns degkrokar och gör sedan en smulig deg med händerna. Smörj en form (26cm) med löstagbar kant och tryck ner 2/3 av smulorna till en botten. Ställ in form och övrig smuldeg i kylskåpet ett tag. Sätt ugnen på 200°. Fördela fruktklyftor ovanpå botten och smula över resten av degen. Strö över 2 msk socker så blir kakan särskilt knaprig. Grädda längst ner i ugnen ca 30 minuter. God!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar