lördag 27 januari 2018

Apelsinkaka med kanderade apelsiner / charlotteÄven apelsinkakan är "efter" ett recept av Mercotte, tanten som leder Hela Frankrike bakar. Det är nog inte meningen att någon ska testa hennes konstiga recept. Det här är mycket bättre.


Jag kunde i o f s inte motstå att använda min runda form och göra en charlotte, men det är faktiskt bättre att göra en vanligt kaka i en vanlig bakform, för den här blev svår att skära upp.

Sockerkakan heter génoise och det är en porös kaka som vispas över vattenbad. Det fungerade jättebra.

75 g mjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
3 ägg
90 g socker
50 g smält osaltat smör

Vispa först socker och ägg till ett vitt skum. Massan ska tredubblas i volym. Fortsätt sedan att vispa över ett vattenbad tills massan tjocknar. Kanske till 40°. Ta bort från värmen och fortsätt och vispa tills temperaturen är nästan rumstemperatur. Ta bort en del av smeten och häll smöret i denna del. Blanda sedan den smöriga smeten i resten av smeten. Sila i bakpulver och mjöl i tre omgångar och vänd försiktigt ner detta i smeten. Grädda i form med bakplåtspapper (20 cm i diameter) ca 15 - 20 minuter. Min form var mindre, så det tog något längre tid.

Kanderade apelsiner:
300 g socker
100 ml vatten
4 ekologiska apelsiner

Det stod att man helst skulle skära apelsinerna tunt med mandolin, men det fungerade inte, så jag skar dem i så tunna skivor som möjligt. Koka upp socker och vatten och lägg i apelsinskivorna när sockret är upplöst. Sjud försiktigt ca 1 timme tills skalen är mjuka och inte så beska.

Mandarinmousse:
Koka hela ekologiska mandariner tills de är mjuka och går att mixa och passera. Det här hade jag i frysen från ett annat tillfälle. Smaka av med socker. Dela sockerkakan på mitten och bred moussen på bottnarna. Detta ingick inte i Mercottes recept.

Diplomatkräm: 
Detta är konditorkräm som man blandar vispgrädde i. Konditorkräm är typ vaniljkräm med litet smör i.
60 g socker
vanilj
25 g maizena
60 g äggulor (3 stora)
250 ml mjölk
1 gelatinblad (kanske skulle 2 vara bättre), blötlagt.
20 g smör

1 dl grädde

Koka upp mjölken. Om du har äkta vanilj, koka upp de urskrapade fröna och stången med mjölken och låt sedan dra minst 10 minuter. Med vanillinpulver blandas det i när krämen inte längre är kokhet, d v s på slutet. Blanda maizena och socker. Vispa äggulorna med detta. Häll den heta mjölken över och vispa hela tiden. Häll över i kastrullen igen och sjud (rör!) tills smeten tjocknar. Blanda i gelatinbladet och smöret. Rör smeten tills den är kall eller lägg plastfolie direkt på ytan och låt svalna av sig själv. Vispa grädden och blanda i precis innan krämen stelnar. 

Montera:

Lägg plastfolie i formen som kakan bakades i. Lägg ut apelsinerna omlopp. Börja med den mittersta skivan och fortsätt utåt, även upp över kanterna. Om det finns apelsiner kvar hackas de och blandas i diplomatkrämen. Täck med diplomatkräm. För att kakan ska få plats igen, måste diametern minskas något, d v s skär runt kanterna. Lägg en (mandarinmoussebelagd) botten på krämen. Lägg på mera diplomatkräm. Lägg på den andra botten och fyll på kräm. Släta till. Låt stelna. Den här kakan är både god och vacker! 

Men det var ett misstag att lägga tårtpapper under, för den är rätt fuktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar