onsdag 10 januari 2018

Confiterade gåslår


Först ska låren rimmas. I receptet utgår man från 4 gåslår.

15 g grovt salt per kilo kött
2 g peppar per kilo kött
2 kvistar timjan
1 krm mald nejlika
2 sönderrivna lagerblad
1 krossad vitlöksklyfta

En väldig massa gåsfett, eventuellt utdrygad med ister.

Riv in gåsbenen med kryddningen och lägg dem ovanpå det som ramlar av. Rimma i kylskåp 48 timmar och vänd ibland.

Smält fettet och häll det över gåslåren så det täcker. Ställ in i ugn. Alltså 4 timmar räcker inte. Ta 6, kanske 8 timmar. Det stod 85° men jag satte ugnen på 100°.

Om man ska äta gåslåren de närmaste dagarna är det okej så, annars kan man lägga över gåslåren i jättestora burkar och förvara dem övertäckta med fett i kylen i flera veckor. Fettet kan kokas upp (av hygienska skäl) och sedan silas och förvaras i kylskåp till stekning av potatis eller annat.

Stek nu gåslåren i 220° tills de blir knapriga och servera antingen stekt potatis och sallad eller rödkål och något lämpligt till. Tyvärr blir det inte automatiskt någon sås till, så det får man tänka på ifall så önskas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar