måndag 25 februari 2019

Äpple- / kvittenkaka



Det här blev en väldigt god kvittenkaka. Det går säkert lika bra att göra kakan på äppelklyftor istället för konserverade kvittenklyftor, som jag har så mycket av.

I ett recept stod det att "mördegen blir så knäckig, p g a den innehåller så mycket socker". Det var utgångspunkten. I frysen hade jag 150 g pajdeg, som jag ville göra åt. Nu blev det litet knappt med deg för den här pajformen med löstagbar kant, annars var allt jättebra.

150 g pajdeg
30 g brunt socker
40 g strösocker

Arbeta ihop, ställ kallt, kavla ut, ställ kallt och förgrädda tills botten får litet färg.

Kvittenklyftor / några äpplen i klyftor
Ljus sirap
Kanelsocker
Ströbröd
1 ägg plus en skvätt (händelsevis kondenserad, men det är nog inte så viktigt) mjölk
Flagad mandel
Smörklickar

Lägg ut klyftorna, ringla bara litet sirap över, strö över kanelsocker samt ströbröd. Vispa ihop ägg och mjölk och häll över. Strö över flagad mandel och klicka över smör. Grädda tills kakan får färg.

Det som är särskilt bra, är att frukten och botten är viktigast. Det är ingen mättande smet i kakan, bara just så mycket att ingredienserna binds ihop.

Jag kommer säkert göra om den här kakan. Kvittenklyftorna i källaren måste ätas upp före nästa kvittenskörd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar