måndag 25 februari 2019

Sötsura limpor



Receptet är ur Prinsessornas kokbok. Det är i o f s ättika i, men jag tycker knappast att sötsur är rätt uttryck. Dessutom står det att man kan utesluta sirapen och då skulle brödet varken vara sött eller surt. Obs! Det är väldigt mycket mjöl i jämförelsevis och det är säkert därför det ska vara så mycket jäst i. Det står också att man kan använda sur mjölk och då bara tillsätta 1 msk ättika. Men allt fungerade väldigt bra och brödet blev gott och hade god kryddsmak. Och smakade typiskt som svensk limpa.

11 dl = 500 g grovt rågmjöl
1/4 l hopkokt måltidsdricka (utbytt mot alkoholfritt veteöl)
2 msk matättika (jag utgår från att det ska betyda vinäger - här: äpplevinäger)
1/4 l mjölk
ca 1 l = 500 g vetemjöl
75 - 80 g jäst
1 tsk salt
11/2 - 2 dl mörk sirap
1 msk finstött fänkål
1 msk finstött anis
2 tsk finstött kummin
det bruna avrivna skalet på 4 pomeransskal

Gör en deg av ljumt dricka, mjölk och ättika, allt rågmjölet och en del av vetemjölet, samt den i 1 dl av det ljumma degspadet utrörda jästen. Låt degen jäsa upp i fatet till sin dubbla storlek.
Tillsätt den ljumma (dvs uppvärmda) sirapen, kryddorna och mera mjöl.

Degen kan antingen bakas ut till runda bröd eller formbröd (i smorda formar). Här står det att det blir 3 bröd, men jag gjorde halv sats och 1 formbröd.

Räkna med litet längre jästid än vanligt, p g a mjölmängden. Gräddningstiden anges till 20 - 25 minuter, men det verkar väldigt skumt. Snarare knappt en timme. Först satte jag ugnen på 250°, ställde in brödformen och sänkte till 200°. Efter 40 minuter stjälpte jag ut brödet för att det skulle få färg på undersidan och gräddade ca 15 minuter till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar