Mjölken får inte vara blåaktig, för då är den utspädd. Det kan man testa med en metallsticka (för stickning) som doppas i. Om det hänger kvar en tjock droppe är den inte utspädd, om mjölken rinner av som vatten är det vatten i. Om det blir kvar en vit bottensats i kannan så har mjöl eller annat tillsatts till mjölken.
Kondenserad mjölk kan spädas med färsk mjölk vid användning om man vill.
Fläckig mjölk som smakar bittert kommer från sjuka kor.
Grädde måste vara minst 10 - 15 timmar gammal för att kunna vispas.
Smör. Sommarsmör är gulare än vintersmör, men mycket gult smör är färgat. Mycket fast smör (?) är lika misstänkt som mycket löst smör. (Det fanns på den tiden många sorters smörkvalitet i handeln.)
Man kan testa om smör har fått tillsatser genom att bränna vid litet smör och stryka ut på papper. Om det finns starkt luktande rester kvar är det fusk med i spelet. Äkta smör luktar angenämt sött.
Ost ska inte smaka skarpt och tvålaktigt och inte heller ha blå- grön eller svartaktiga fläckar. Detta tyder på att jäsningen har gått snett.
Färskost får inte lukta syrligt och inte heller vara smulig.