lördag 2 april 2011

Svensk matjessill och gubbröra

Häromdagen fick vi ett e-mejl från en ny internetaffär som vill börja beställa hem svensk mat till oss svenskar i förskingringen. Nu är läget på matfronten inte så fruktansvärt i Tyskland, särskilt inte om man kan tänka sig att laga mat från grunden, för det finns en hel del lämpliga råvaror och dessutom en rad färdiga svenska produkter, både i vanliga affärer och på IKEA. På senare tid har vi tyvärr drabbats av vissa svårigheter på salt sill- kaviar- och ansjovisfronten (det senare bara ifall man inte orkar åka ut till IKEA). Vad det dock aldrig har funnits att köpa i affärerna är svensk matjes. Detta är nämligen en kryddad variant av sill. Matjes på tyska och holländska är en helt annan sak, och man kan verkligen inte påstå att vi lider brist på tysk matjes i olja till ett mycket rimligt pris. Nu hade jag dock bestämt mig för att med tysk matjes som bas tillaga svensk matjes. Och resultatet blev över förväntan! F ö utgår jag från att det går att använda urvattnad salt sill också, men det är ju så svårt att få tag på salt sill nuförtiden. Här alltså.

Svensk traditionell matjessill, på tillfuskat sätt

Köp ca 700 g tyska matjesfiléer i olja (3 förpackningar), häll av oljan, skölj ev. av dem lätt med vatten och lägg dem ett dygn i 1/2 l vatten och 1/2 dl ättiksessens.

Blanda 28 ml salt
275 ml socker
4 ml kryddpeppar, gärna krossad, annars mald
4 ml kanel
4 ml nejlika
4 ml krossad svart peppar
4 ml sandel
4 ml oregano
1 ml ingefära

Varva avdroppad matjes med kryddblandningen och lagerblad och skaka ofta tills en lag bildats. Låt stå några dagar.

På Sverigesemestern äter vi väldigt mycket köpt matjes med gräddfil och potatis, men eftersom jag nu har kunnat fixa svensk matjes här i mitt välutrustade kök, så kan det väl vara på plats att testa hur matjes smakar på annat sätt.

Första försöket är mästerkocken Mannerströms Familjens gubbröra. Det blev så gott, så gott.. Återkommer ev. ifall jag hittar några andra lämpliga recept.