fredag 27 maj 2011

Knödelsallad

När bayrarna har brödrester kvar gör de knödlar på dem. När de har knödelrester kvar gör de sallad på dem. Häromdagen när sonen och jag var på Biergarten i skogen och åt revbensspjäll, såg jag att de hade denna rätt på menyn. Sen gick jag hem och sökte på internet och fann att detta är en mycket typiskt rätt, som jag hittills har missat. Men den är jättebra och rekommenderas till grillkorv.

Naturligtvis kan rätten göras på hemmagjorda knödlar, men då måste man kolla upp att de inte torkar ut över natten. I receptet utgår man från halvfabrikat.

Man kokar ett paket semmelknödel (eller speckknödel eller leberknödel) enligt vad som står på paketet dagen innan. Fast de här knödlarna har tendensen att behöva mer tid i blöt än det står på, så man kan lika gärna slänga dem i saltat vatten flera timmar före kokning och ändå vända och kolla dem ibland. Sen kokar man dem ett par minuter och låter dem dra en kvart till innan man spolar av dem. Därefter låter man plasten om knödlarna vara kvar tills man gör salladen. Detta förhindrar uttorkning. Knödlarna ska inte vara alltför kalla. De kan antingen stå bara lite svalt över natt eller också tas ut ur kylskåpet i god tid innan man gör salladen.

Skär de 6 knödlarna i tunna skivor, skär 1-2 lökar i tunna skivor. Blanda 3 msk matolja, 4 msk vinäger, 2 msk hackad persilja, 2 msk hackad gräslök, 1 krm salt, 1 krm vitpeppar och häll över knödlar och lök. Rör försiktigt, så knödlarna inte går sönder. Låt salladen dra lite. Den är också god dagen efter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar