onsdag 25 maj 2011

Krautsalat

Den här kålsalladen är bättre än den förra och skillnaden är nog en gnutta socker. Mästerkocken Schubeck tycker att man ska karamellisera 1 msk florsocker, hälla på rödvinsvinäger, reducera till hälften och hälla på buljongen, och visserligen var det okej (förutom att vinägern ska vara röd), men det är betydligt mindre bökigt att bara upplösa en sked socker direkt i buljongen. Om kålsalladen sen blir för blöt, kan man alltid hälla av spadet.

500 g vitkål, strimlas mycket fint och kramas med händerna så den blir slak
1/2 tsk salt hälls på och så får kålen stå och dra lite grann
Koka upp 125 g grönsaksbuljong med 1 msk socker och 5 msk vitvinsvinäger. Tillsätt 2 msk olja och häll buljongen varm över kålsalladen. Stöd 1/2 tsk kummin i mortel och tillsätt den och 1/2 krm cayennepeppar, samt ev. peppar. Stek 50 g bacontärningar och strö över.

Det här är nog den riktiga bayerska kålsalladen som den ska vara!