måndag 16 maj 2011

Potatissallad - den bästa av sydtysk typ hittills

Den förra potatissalladen var väl okej, men lite smaklös och framför allt saknades den typiska krämiga konsistensen. Så jag sökte på mästerkocken Schubeck och hittade hans recept, vilket jag också följde förra veckan. Och krämighetens hemlighet har jag nu kommit på spåret, men mästerkock hit eller dit, det var ändå något som inte stämde med hans recept. Framför allt är det ju rätt dumt att använda rödvinsvinäger i potatissallad. Resultatet blev som förväntat grådaskigt. Sen måste hans potatissallad ätas riktigt färsk, annars blir den blaskig (blaskigare än en "blöt" potatissallad ska vara).

Här har vi nu ett recept som fungerar även om man gör potatisssalladen dagen innan (det har blivit rätt mycket potatissallad på sista tiden).

1 kg fast potatis skalkokas med salt och 1 tsk kummin. Under tiden steker man en finhackad lök i 1 msk olja (det är visst mycket viktigt att inte tillsätta rå lök till en rätt som ska ätas dagen efter). Potatisen skalas och skivas i 1/2 cm tjocka skivor. 400 ml kycklingbuljong kokas upp. 1,5 msk stark senap, 6 msk vitvinsvinäger, 1 tsk salt, 1/2 krm cayennepeppar, 1 msk olja och 1 krm socker blandas med litet av buljongen. En handfull potatis läggs i och körs med mixerstab (krämighetens hemlighet), därefter tillsätts resten av buljongen lite i taget och så hälls allt över potatisen. Löken tillsätts. 2 msk smör brynes lätt och hälls över.

Om man ska äta potatissalladen direkt är det också gott med fint skivad färsk gurka (1/2) i potatissalladen, men den vattnar sig efter ett tag och därför är det bättre med 1,5 stora inlagda gurkor i skivor om potatissalladen görs i förskott. Blanda även i hackad persilja. Schubeck rekommenderar skivade rädisor, men även de vattnar sig snabbt och framför allt blir de missfärgade. Rädisor kan man servera bredvid.

Tillägg: Den här potatissalladen ska inte serveras kylskåpskall. Eftersom den inte innehåller mayonnäs är det inga problem att förvara den en natt i ett svalt rum. Jag hade den två nätter i källaren. Efter första natten var den väldigt bra. Efter den andra natten hade den börjat vattna sig p g a rädisorna som tillsatts dagen innan. Men den var annars hur bra som helst. Jag har sökt på tyska sidor om potatissallad som görs dagen innan och en del verkar faktiskt micra upp den ifall den har stått i kylskåp, för helst ska den vara ljummen.