onsdag 4 april 2012

Exotisk linsgryta samt våfflor

Det här receptet verkar litet exotiskt, men jag hittade det i en tysk mattidning utan någon antydan om vilket land det skulle kunna hänföras till. Kocklärlingen påstår att exotiskt betyder gott, för det säger någon i Sunes sommar, och visst stämmer det.

250 g bruna linser
75 g russin
2 lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 chili (eller kryddning på annat sätt)
500 g köttfärs
salt, peppar, kanel, spiskummin
500 g bladspenat
buljong
sesamfrön, ekologisk citron, gräddjoghurt

Koka linserna 40 minuter i vatten. Hacka lök och vitlök (och skär chilin i småbitar). Stek köttfärsen i olja och tillsätt lök, vitlök och chili. Krydda med salt, peppar, kanel och spiskummin. Tillsätt russin och djupfryst bladspenat (eller förväll färsk spenat för sig och tillsätt den vid slutet av kokningen. Tillsätt så mycket buljong som önskas (i originalreceptet föreslås 1,5 l; då får man nog en tunn soppa för massor av folk; jag tog bara ca 6 dl; mer fanns inte kvar av den hemgjorda frysta syltabuljongen från i julas). Koka ca 15 minuter. Rosta sesamfrön utan fett i en panna. Skär halva citronen i tunna skivor och pressa den andra hälften. Låt linserna droppa av och blanda i dem tillsammans med citronskivorna. Låt koka ett par minuter och smaka av med citronsaft och mer kryddor. Servera rätten med gräddjoghurt och sesamfrön.

Maträtten är visserligen god, men gör sig inte särskilt på bild.

Vid ett annat tillfälle testade jag Ica-kurirens våfflor med (falsk) löjrom och det receptet fick också godkänt, fast det blev inget foto där heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar