måndag 16 april 2012

Soppa i långa banor

Av någon anledning blev det på kort tid flera soppkok.

Gräslök-potatissoppa utan blodpudding

I det här tyska receptet står det att man ska steka litet blodkorv och servera i soppan, men det vågade jag inte servera vårt besök från Bretagne. Även om blodkorv av många fransmän anses vara lyxmat, lämplig på julafton.
Förbered 1 lök, 2 purjolökar, 1/2 kg potatis och fräs småbitarna i litet smör och mejram. Smaka av med litet muskot, socker, citronsaft och tillsätt 1 l grönsaksbuljong. Låt koka tills grönsakerna blir mjuka, purera dem, tillsätt 2 dl grädde och en massa gräslök.


Kålrabbisoppa med gräslök

Skala 2 stora kålrabbi (800 g) och skär i småbitar. Fräs dem i litet smör och tillsätt sedan 7,5 dl hönsbuljong och 2,5 dl grädde (den kan också tillsättas senare) tillsammans med 1 lagerblad. När grönsakerna är mjuka pureras de (ta ut lagerbladet) och soppan smaksätts med citronsaft och mycket gräslök. Servera soppan med litet rökt lax.


Krämig persiljerotsoppa

400 g persiljerötter, 1 potatis, 1 lök och en selleristång förbereds och skärs i småbitar, samt fräses i smör. Häll på 1 l grönsaksbuljong och koka ca 15 minuter. Purera och tillsätt 1 dl grädde och 2 msk creme fraiche. Serveras med litet rökt fisk.


Krämig fänkålssoppa

Förbered två fänkålsstånd (ca 500g) och 1 lök och skär dem i mindre bitar. Fräs dem i smör och tillsätt 1 liter buljong. Koka ett tag, purera, smaksätt med citronsaft och 2 dl grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar