måndag 24 augusti 2015

ÄppleknödlarNu har äppleskörden börjat och det har blivit en del mos, den första fallfrukten håller fortfarande på att jäsa till cider, igår blev det Apfelstrudel och äppleknödlar.

Knödlarna skulle egentligen serveras till stekt blodkorv, men stekbar blodkorv finns det inte i den här regionen, så det bidde grillad fläskkotlett från slaktarn på hörnet.

2 äpplen
(ev. 1 msk citronsaft)
1 msk socker
70 ml vitt portvin/calvados eller kanske äpplejuice
1 msk oregano

Skär skalade och urkärnade äpplen i små tärningar och lägg dem ev i citronsaft. Karamellisera sockret, lägg i äpplena, häll på alkoholen och låt koka in i alla fall tills sockret har löst sig igen. Låt kallna. Detta kan man göra i förskott.
 
1 kg mospotatis
salt, peppar
1 krm muskotblomma
80 g potatismjöl
2 äggulor

Tvätta och koka potatisen med skal, skala och pressa, blanda med de andra ingredienserna och smaka av. Det stod stärkelse i receptet, men mästerkockarna i min bok tycker att det är fruktansvärt att ha i annan stärkelse än potatismjöl i kroppkakor och sånt. Rulla 12 bollar. 2 per person blir lagom. Jag gjorde först 6 bollar och sen 12 minibollar till en annan gång. Tryck hål i bollarna och kläm i litet äpplefyllning. Stäng till ordentligt. Koka upp saltat vatten. Mästerkockarna påstår att man ska röra ut litet potatismjöl i kokvattnet för att minska risken för att knödlarna kokar sönder. Lägg potatisknödlar i omgångar i kokande vatten, men låt dem inte koka mera sen, bara sjuda i 10 - 15 minuter. Det var i alla fall okej med nyrullade varma potatismosbollar, men ev. kanske det kan ta längre tid.

100 g smör
1 kanelstång
1 krm muskotblomma
2 msk ströbröd

Bryn hälften av smöret med kanelstång och hälften av smöret med ströbröd och muskotblomma, samt salt och peppar. 

Servera knödlarna med blodkorv, fläskkotlett eller annat, med smörsorterna och en sallad.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar