måndag 24 augusti 2015

Blomkålslasagne



Det blir inte blomkål alltför ofta, men jag tänkte att det var dags igen och det här lasagnereceptet lockade mig. Väldigt gott blev det också. Inte en gnutta kött i, och det behövdes inte heller.


1 vitlöksklyfta
500 g ricotta
150 g crème fraîche
200 ml mjölk
rivet skal av 1 citron
1 tsk paprikapulver, salt och peppar

Pressa vitlöken och blanda ihop allt annat. Ställ undan.

1 blomkålshuvud
3 tomater
1,5 lökar, hackade
oregano
matfett
salt, peppar

Riv blomkålshuvudet. Skär tomaterna i mindre bitar. Fräs matfett i en stor stekpanna. Fräs blomkålen och löken i ca 5 minuter. Tillsätt tomater och oregano. Fräs litet till. 

1,5 lökar, hackade
400 g spenat (vid den här årstiden djupfryst, tinad)
1 vitlöksklyfta, pressad
salt, peppar

Fräs löken, tillsätt spenat och vitlök och fräs några minuter. 

Olja in en ugnsfast form och sätt ugnen på 200°. Bottna med litet sås. Lägg på 3 - 4 lasagneplattor. Lägg på blomkålshack och spenat och litet mera sås. Det ska vara fyra omgångar fyllning. Lägg på lasagneplattor mellan varven.

150 g riven gouda
125 g skivad mozzarella
1 - 3 skivade tomater efter storlek och behag

Ovanpå sista lagret lasagneplattor ska det vara litet av såsen. Täck sedan med ost och tomater och gratinera 45 minuter. Kolla att lasagnen inte får för mycket färg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar