tisdag 29 mars 2016

Fylld lammstekBefria en lammstek från fett och senor och lös ut benet. Hacka ev. benet grovt till såsen. Hacka en liten lök och två vitlöksklyftor fint. Skär bort kanterna från 100 g formbröd och fräs detta och 1 msk hackad rosmarin i smör till fyllningen. Hacka även 15 svarta oliver utan kärnor och 100 g fårost eller blåmögelost och blanda i tillsammans med 1 msk olivolja och salt och chili.

Platta till lammet något med den platta sidan av järnet och bred ut fyllningen på insidan. Bind ihop. 

Gör en marinad av 2 hackade vitlöksklyftor, 2 kvistar hackad rosmarin, 2 kvistar timjan och mortla detta med 4 msk olivolja, salt och peppar. Gnid in lammet utanpå och låt det marinera en halvtimme.

Skär en liten morot, en bit selleri, purjo och 1 lök i små tärningar.

Bryn försiktigt lammsteken i en gryta (det finns så mycket som lätt blir vidbränt på och inuti steken). Ta upp den och bryn även lammbenet, därefter de hackade soppgrönsakerna och litet tomatpuré.
Häll i 3 dl rödvin i tre omgångar och låt det koka in helt. Häll på 500 g lammfond (eller kalv-) och låt koka upp. Lägg i 3 kvistar timjan, 3 kvistar rosmarin och 1/2 oskalad vitlök. Lägg i köttet och ställ sedan in det i ugnen i 175°. Enligt receptet blir det färdigt på 35 minuter, men jag satte in en köttermometer och försökte få temperaturen till 70°, vilket tar längre tid. Tyvärr råkade lammet få vara inne något för länge, för att vara perfekt rosa, men det var gott ändå.

Veckla in köttet i folie och sila av såsen. Reducera den och smaka av den. Servera med t ex kroppkakor och diverse lämpliga stekta grönsakssorter.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar