fredag 11 november 2016

Champagnesurkål och lax i pastadeg


... eller en ny variant av Krautkrapfen, som normalt sett innehåller surkål och små bitar sidfläsk / bacon. Detta recept har jag faktiskt hittat på själv. Pastadegen innehåller dill. Den kavlas ut tunt som till kanelbullar och så strör man på surkål och bitar av laxfilé (djupfryst och tinad). Långkanterna är penslade med äggula för att rullarna ska hålla bättre, men det är inte absolut nödvändigt. Sedan skär man 4 - 5 cm tjocka bitar och ställer dem med snittytan uppåt i en med ister smord form, plattar kanske till dem litet grann och häller på lämplig buljong, ungefär en centimeter högt. Och vips in i ugnen i 175° ca en halvtimme.


Sedan strödde jag över litet "röd jord", torkade mixade pumpakärnor med rödbetor, som fanns kvar.


Champagnesurkålen skulle i det här (ovanliga?) fallet kryddas med så mycket paprikapulver att den blev orange, vilket jag kanske skulle ha avstått ifrån av optiska skäl.

800 g surkål
 50 g ister
30 g smör
2 lökar
2 dl bubbelvin
4 - 5 msk kvittenmos (eller ta äpple-)
2 msk paprikapulver (eller mindre)
enbär, kryddpepparkorn, lagerblad, salt, peppar

Fräs löken i fettet och tillsätt resten av ingredienserna och lagom mycket vatten. Låt allt sjuda 1 - 1,5 timmar och tillsätt vid behov mera vatten. Det som blir över kan frysas eller ätas dagen därpå.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar