onsdag 2 november 2016

Fläskgryta SzegedinDet här är ett recept från Wien / Österrike / Ungern, och Szegedin betyder i recept "med surkål". Litet grann som gulasch, väldigt gott (men inte så gott som grisfotskompotten dagen innan, sa gubben).

800 g grisbog med svål, eller mer om bogbladet räknas med i vikten
1 msk ister
500 g lök
2 tsk brunt socker
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
5 enbär
1 tsk kummin
2 lagerblad
5 pepparkorn
1 msk paprikapulver
1 - 2 tsk starkt paprikapulver
500 g surkål
syrad grädde och ev. mjöl till redning

Skär löken i små tärningar. Skär köttet med svålen i stora kuber. Hacka kumminfröna grovt med kniv. Skala vitlöken. Sätt ugnen på 140° och ta fram gjutjärnsgrytan. Sätt på vattenkokaren.

Bryn köttbitarna i omgångar i fettet i grytan och ta ut dem och lägg dem på en tallrik. Bryn löken guldgul i omgångar med sockret i grytan. Rör ner tomatpurén och rör om. Krydda med kummin, enbär, peppar och lagerblad. Lägg tillbaka köttet i grytan tillsammans med köttsaften från tallriken. Strö paprika över och rör om. Paprikan får inte brännas vid, då blir den besk. Häll på hett vatten så att köttet täcks och ställ in grytan med lock i ugnen i 45 minuter. Skölj vid behov surkålen och tryck ur all vätska. Blanda ner surkålen i grytan och ställ tillbaka den i ugnen i 45 - 60 minuter. Kolla att köttet inte blir överkokt. Red eventuellt. Servera annars bara den syrade grädden till. Kokt potatis är tydligen klassiskt, men vi åt hellre mos till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar