lördag 16 december 2017

Om spettekakor



På bilden syns en Baumkuchen med mjölkchoklad och en liten Stollen, ett bakverk med mycket russin, mandlar och sukkat, samt i den här varianten även med marsipan. Det ska föreställa ett lindat barn = Jesusbarnet och har anor sedan Luthers tid. Båda bakverken är typiska för juletiden i Tyskland.

Den här Baumkuchen ser litet grann ut som en sjuskinnskaka i genomskärning och den görs faktiskt på spett. Annars har den inte mycket att göra med spettekaka. I området kring Tarbes i södra Frankrike är dock spettekaka en landskapsrätt. Om man lyssnar noga på nedanstående film, så får man veta att le gâteau à la broche kom med soldater som varit i Ryssland och härjat (det bör ha varit på Napoleons tid) och då får man förklaringen till varför skåningar och pyrenéefransmän har samma älsklingsbakverk. Det som förbinder är Ryssland. På vilket sätt spettekakan kom till Skåne vet jag inte, men det är ju inte en världsresa över Östersjön, så det är ju verkligen inte uteslutet.