torsdag 25 april 2019

Gustafva Björklunds små falska sillpastejer, samt sill i honung och citron



1882 åt man sill så här. Vattenlägg sill, bena ur och lägg en timme i mjölk. Torka av väl. Hacka sillen till färs, blanda med skirat smör, ägg (här 1 ägg till 2 sillar), socker och vitpeppar, samt så mycket ströbröd att det blir en lös färs.

Ta ut smördeg med runda formar, lägg en valnötsstor klick på varje och täck med en rund skiva till. Pensla denna med äggula, utrörd med mjölk eller vatten. Grädda tills den får fin färg i "väl varm ugn". Jag tror 200 - 225° var lagom.

Dock har jag här använt pastejer, från receptet med ansjovispastejer och Goethes mormors köttfärspastejer. Det är förstås mycket enklare att följa Fru Björklunds recept i det fallet.

Sedan ville jag testa kombinationen honung-citron. Den blev väldigt lyckad. Rör ut citronsaft och honung, blanda i majonnäs och crème fraîche, samt rivet citronskal. Bild saknas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar