måndag 1 april 2019

Skållat bröd



Skållat bröd är ett sätt att få bröd saftigt och hållbart och är vanligast i de södra landskapen. Men man ska inte hälla degvätska hetare än 80° över mjölet, för då får man inte bort klumparna.

1 l vatten (75°)
1 msk ättika (24%)
4 dl rågmjöl och 6 dl vetemjöl
Arbeta ihop ovanstående, låt stå tills temperaturen sjunker till 30° och blanda sedan i
1 tsk socker och 25 g jäst, som rörts ihop
Rör sedan även i 
1 tsk salt
Ställ i kylen över natt.
Rör ihop 25 g jäst och 1 msk vatten och rör ner i degen. Blanda även ner
2,5 dl sirap och 
4 dl rågmjöl och 6 - 8 dl vetemjöl och därefter
6 dl vetemjöl till, tillsammans med
2 msk brödkrydda (stött kummin, fänkål och/eller korianderfrö)
Arbeta ihop till en inte alltför fast deg och låt jäsa till dubbel storlek, vilket kanske tar 1,5 timmar. Knåda degen och gör först 2 runda limpor och lägg dem på en plåt att jäsa i 45 minuter. Grädda dem 40 minuter i 200°. Baka ut de två sista limporna när du har ställt in den första plåten i ugnen. När limporna tas ut ur ugnen ska de penslas med sirap utrört i vatten för att bli glansiga.

I två av limporna blandade jag i sammanlagt 300 g mixade rågkorn som hade citrussmak från tillverkningen av rågsherry (recept från Flashback).


Bra konsistens och smak på brödet! Kan rekommenderas! Eventuellt kan man minska ner sirapsmängden, men vi gillade smaken.



1 kommentar:

  1. Detta bröd bakades i mitt hem till jul på 1960talet . Mina föräldrar hade med sig traditionen från deras hem.

    SvaraRadera