torsdag 25 april 2019

Hot cross buns - långfredagsbullar



Hot cross buns åt man ursprungligen bara på långfredagen, men nu serveras de hela året på de brittiska öarna.

4 dl mjölk plus 4 msk
2 paket torrjäst (vilket är ganska mycket, det räckte i varje fall med 1,5 påsar)
50 g socker plus 1 msk
800 g mjöl plus 75 g
60 g mjukt smör
1 ägg
Salt
1 krm nejlikor
1 krm kanel
1 krm muskot
120 g russin

Värm upp 4 dl mjölk fingervarmt. Blanda jäst, 50 g socker, mjölk och ett par skedar mjöl i en skål och låt jäsa 10 minuter.

Sikta 800 g mjöl (men använd inte allt på en gång). Blanda en del av mjölet med smör i småbitar, jästblandningen, ägg, 1 nypa salt, kryddor och russin. Rör ihop och knåda väl. Jag behövde inte allt mjölet. Låt jäsa 1 timme.

Pensla och mjöla en form på 20 x 30 cm. Forma 12 kulor av degen och lägg dem tätt i formen och låt jäsa 15 minuter till.

Rör ut 75 g mjöl och 1 dl vatten och häll i en fryspåse eller spritspåse. Spritsa kors över bullarna. Det går ganska lätt. Man gör bara 3 x 4 linjer från kant till kant. Enligt recept ska man grädda dem 20 minuter i 200°, men det är något som inte stämmer där. För det första blev de ganska mörka på mindre än 20 minuter och för det andra räckte inte 20 minuter på långa vägar. Det kan hända att det beror på att jag hade en porslinsform som inte ledde värmen tillräckligt bra, men så var det.

Koka upp 4 msk mjölk och 1 msk socker. Pensla bullarna med detta direkt när de kommer ur ugnen. Låt dem svalna något, ta ut dem ur formen och låt dem svalna under en handduk på ett galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar