måndag 15 april 2019

Potatislimpa från krigstiden



Ur Beredskapsmuseets kristidskokbok

1/2 kg rågmjöl
1/2 kg vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 kg pressad potatis (eller 1 l potatismos, men då behövs det mer mjöl)
2 tsk salt
2 dl mjölk
50 g jäst
1 dl sirap
3 pomeransskal (motsvarar 6 tsk malt pomeransskal)

Som jag gjorde det:

Blanda först de torra ingredienserna i en bunke. Blanda sirap och mjölk i det varma moset. Smula i jästen i mjölet och försök fördela det. Beroende på hur varmt moset är - jäst tål ju inte hur hög värme som helst - blanda alltihop och knåda i 10 minuter. Det här är en mycket fast deg. Jag vet inte hur man ska klämma ner ännu mera mjöl som receptet tror kan behövas. Dela jästen i tre bitar och lägg ut i smorda brödformar. Låt jäsa. Det står 45 - 60 minuter, men det kan ta längre tid. Obs att brödet bara jäser en gång. Ställ in formarna i 225° och sänk genast till 175° och grädda en timme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar