torsdag 8 oktober 2020

Fransk äppelkaka med mazarinsmak

 


Receptet är efter Sébastien Boudet.

Pajbotten:

100 g kallt smör

200 g vetemjöl

1 nypa salt

100 g strösocker

1 litet ägg (40 g)

(Ifall du har större ägg kan du kanske använda en del av de tre ägg som ingår i smeten även till pajdegen.) Blanda ihop pajdegen och ställ den kallt en halvtimme. I originalreceptet står det över natt, men en halvtimme räcker. Men efter utkavlingen är det viktigt att pajdegen är kall. Jag brukar knipa till kanterna med alufolie och lägga plastfolien, som var om degkulan innan, på den naggade botten. Ställ formen kallt minst en timme, gärna längre. 

Mandelkräm:

150 g strösocker

150 g rumsvarmt smör

150 g malda mandlar

150 g ägg (3 st)

20 g vetemjöl

Det här är ett klassiskt franskt recept. Vispa ihop socker och smör till en jämn smet, tillsätt mandeln litet i taget och rör slätt, tillsätt äggen, ett i taget, sikta ner vetemjölet och rör ner. Plasta ytan så den inte torkar ut.

Äppelkompott:

Förbered 6 äpplen. Koka klyftorna med rivet skal av en citron och saften av halva citronen, en snittad, urskrapad vaniljstång och ca 1,5 dl vatten (det står mer i originalreceptet). Koka moset mjukt och fast och passera. Plasta ytan (vet inte om det är så himla noga, men det gjorde jag).

Jag valde att förgrädda formen i alla fall i 7 minuter i 200° med aluminiumfoliekanterna. Strö en gnutta råsocker i botten och bred ut mandelkrämen ovanpå. Grädda i 20 minuter till. Ta ut formen och sänk till 180°. Bred över äppelmos och lägg klyftor från ytterligare 4 äpplen omlott eller i ett mönster. Grädda 50 minuter till. Det låter mycket och jag minns inte om jag verkligen gjorde det. I alla fall är kakan mycket god.