torsdag 22 oktober 2020

Tarte Tatin med kvitten

 

 
Det här är ett mycket bra recept på Tarte Tatin, visserligen med kvitten (äkta), men det kanske går att testa med äpplen också. Kvitten är ju mera hårdkokta, så eventuellt får man minska ner gräddningstiden.
 
För en liten form på ca 20 cm i diameter. Lägg i en lagom stor bit bakplåtspapper och klistra fast det i botten med en droppe olja.
 
400 g kvitten 
25 g rostade, färskmalda hasselnötter, alternativt mald mandel
25 g torkat och malt vetebröd, alternativt ströbröd
60 g socker
30 g smör
1 skvätt kvittensnaps, -vin, apelsinjuice...
3 msk nyponsås, här äppelmos i lagom mängd
 
Botten av pajdeg eller smördeg.

Urkärnade och skalade kvitten i klyftor skärs tunt på mandolin. Smält sockret med 1 tsk vatten i en tjockbottnad kastrull och karamellisera det. Dra kastrullen från platten, häll i en skvätt, rör och rör sedan i smöret så det blir en slät smet. Häll direkt över bakplåtspappret i formen och bre ut det. Lägg nu hälften av kvittenskivorna omlott i så många lager som behövs på karamellen. Strö över hälften av blandat ströbröd och nötter. Lägg i resten av kvittenskivorna och bred över nypon- eller äppelmos och sist resten av ströbrödsblandningen. Enligt recept lägger man på en skiva smördeg, men jag hade gjort en halv sats pajdeg, som också blev bra.

Grädda i 200° i 30 minuter, vilket inte räckte för att botten skulle få färg. Med äpplen kanske man kan höja temperaturen. Stjälp upp på en tallrik. Det fungerar perfekt p g a bakplåtspappret.