fredag 25 mars 2011

Ostkaka på plåt

Alla som har varit Tyskland känner väl till ostkakan. Den är stor och fin och pösig. Men tydligen är denna variant inte den ursprungliga. Den är dessutom lite jobbig att göra. Här har vi en äldre variant, som är absolut läcker. Rekommenderas!


Den ser ju lite knäpp ut på bilden, men det är ingenting att göra åt.

Degreceptet i kokboken var det något fel på. Alldeles för mycket socker och för lite degvätska. Jag gjorde ett tappert försök, men fick inte ens i ingredienserna i degen fast jag spädde på med extra mjölk. Sen jäste degen inte. Tror den fick en sockerchock. Å andra sidan skulle kakan nog ha blivit äckligt söt med den degen. Så sen gjorde jag en vanlig svensk vetedeg, fast med ett par ägg i, och använde hälften till bullar. Huvudsaken är ju att det som är ovanpå smakar tysk ostkaka! (Det är precis som med flammkuchen, finns en massa degrecept, men det viktigaste är i alla fall fyllningen.)

Den andra hälften kavlade jag ut, naggade den och lät den jäsa en gång till på plåten. Sen bredde jag över en ihoprörd smet av:

500 g kvarg
1/8 dl grädde
3 ägg
180 g socker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en citron
125 g tvättade korinter

Kakan gräddades i 220 grader i 30 minuter.