måndag 7 mars 2011

Sopptillbehör

Det handlar om produkter som i många fall tillverkas för sig och som serveras i soppan, delvis beroende på att de annars gör den grumlig.

Märg - märgbenen kokas kort så att det blir lättare att få ut märgen. Den trycks försiktigt ut och skärs i skivor och serveras sedan i het buljong.

Korv - wienerkorv eller liknande skärs i små skivor och serveras i soppan.

Rostat bröd - skärs i tärningar och steks lätt i fett och tillsätts soppan. Om man rostar lite lök samtidigt smakar det ännu bättre. Brödet bör serveras i soppan i sista ögonblicket, annars blir det mjukt.

Mannagryn - en kopp mannagryn hälls direkt i den heta buljongen och får svälla. Salta och rör om.

Rostade mannagryn - en kopp mannagryn rostas lätt i fett och kokas sedan färdigt i soppan.

Ris - en kopp ris tvättas ordentligt i hett vatten, kokas mjukt i saltat vatten, silas och tillsätts soppan. Risflingor kan kokas direkt i soppan.

Puffat ris - serveras i sista ögonblick i soppan. Får inte koka.

Hirs - kokas i saltat vatten, silas, spolas i kallt vatten, får droppa av och tillsätts i soppan.

Sagogryn - kokas direkt i buljongen, så länge tills den blir genomskinligt.

Korngryn - kokas i saltat vatten, får droppa av och tillsätts soppan.

"Bomull" - vispa ett par ägg, salta dem och låt dem strila ned i den kokande buljongen.

Snöbollar - 2 äggvitor vispas hårt, kryddas och formas till bollar med en sked. Låt bollarna koka i buljongen. Kastrullen måste vara vid, eftersom snöbollarna behöver mycket plats på ytan. De får inte drunkna. Ev. kan snöbollarna färgas med tomatpuré och bör då kallas något annat.

Äggtrådar - vispa ett stort ägg med 2 msk mjöl och salt till en deg och låt trådarna strila i en tunn stråle ner i soppan. Det kan vara bra att dela upp soppan i två kastruller så att äggtrådarna får plats att koka på ytan.

Fortsättning.