lördag 17 september 2011

Gräslökskaka

I trädgården har vi en otrolig massa gräslök, som sprider sig överallt och växer så det knakar. Vad passar då bättre än en gräslökskaka?

Jäsdeg: 1/2 tärning jäst, 1dl ljummen mjölk, 1 msk rumsvarmt smör och 1 rumsvarmt ägg, 1/2 tsk salt och 1 krm socker. Mjöl efter behov. Enligt receptet ska det vara 200 g, men det märker man. Degen ska först jäsa minst 20 minuter och sedan kavlas ut och läggas i en smord tårtbottenform med löstagbar kant. Om man inte klämmer fast degen på andra sidan kanten, så trillar den tyvärr ner igen. Men det ser tjusigt ut med så höga kanter. Låt den jäsa 10 minuter igen.

Äggstanning: Vispa 400 g gräddfil med 200 g vispgrädde och 2 ägg, samt salt, peppar och muskot. Klipp i rätt så mycket gräslök, men spara en del som dekoration. Häll i äggblandningen i pajen och grädda 35-45 minuter i 200 grader. Man kan behöva lägga något över, för degkanterna blir rätt mörka annars. Strö över mer gräslök vid serveringen.