måndag 12 september 2011

Fläderbärssaft

Även om jag inte har hunnit blogga sedan vi kom hem från semestern, så har jag ändå varit rätt flitig i köket. Häromveckan plockade jag några kilo fläderbär i skogen och eftersom jag kan behöva plats i frysen framöver, så kokade jag saft på den. Förra gången var den inte så jättegod, så för säkerhets skull förberedde jag glöggkryddor, men det visade sig inte behövas. Saften blev väldigt bra den här gången.

3,2 kg fläderbär kokades 20 minuter i 3 l vatten. Det blev 4,5 l saft efter silning. Sedan kokade jag upp saften långsamt med 3,2 kg socker, saften av 3 citroner och 3 apelsiner och en kryddpåse med 20 nejlikor, 4 kanelstänger, 5 enbär och skalet av 3 apelsiner. Den fick sedan koka 5 minuter.

Under tiden hällde jag kokande vatten i div. flaskor, dels för att de skulle bli riktigt rena och dels för att de skulle bli riktigt heta innan den kokande saften hälldes.

Det blev rätt många flaskor, men jag tappade räkningen på litermängden.