onsdag 28 september 2011

Kräftskiva

Vi har haft kräftskiva och som vanligt var det lika spännande att se om vi skulle lyckas tina upp stora mängder kräftor precis lagom till festen, så att de fortfarande var kalla men inte frysta. Och det gick. 10 kg kräftor och 2 kg räkor åt vi upp och till detta åt vi 9 satser paj (quiche), fyllda med lök-kryddost; svamp; purjo-räkor, samt paprika-zucchini, samt en plåt Jansson (som föreningens Jansson-specialist kom med, fortfarande varm), dillbullar med ost och smör, och kall potatisgratäng. Morotssalladen och dipparna gick inte åt på samma sätt och kaffesuget var inte heller så stort, inte heller kaksuget, så korintkakorna (makalösa) tog vi hem igen.

Den kalla potatisterrinen var mycket god:

Koka 500 g potatis och ca 150 g rotselleri. Låt svalna och skär allt i små kuber (ca 0,5 cm). Fräs 2 hackade lökar, blanda allt med 1 dl finskuren gräslök. Lägg 4 gelatinblad eller 12 ml gelatinpulver i vatten en stund. Smält detta i 2 msk vit sirap och 1 msk osötad senap och ev ett par matskedar av 3 dl creme fraiche. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Tillsätt resten av denna skedvis tills allt är väl blandat. Rör i potatis, selleri och lök och häll upp i en form, klädd i plastfolie och låt stelna över natt.

torsdag 22 september 2011

Punschkakor

Det var tomt i kakburken och för att göra av med lite mald mandel tänkte jag baka punschkakor, men i receptet stod det mandelmassa och det hade jag inte lust att göra, så jag tog ett recept på Heidesand och blandade med 4 msk punsch istället för vaniljsocker. Men ärligt talat, vet jag inte om man känner punschsmaken.

200 g rumsvarmt smör vispas mycket skummigt.
50 g socker och 50 g florsocker samt ev. 1 msk vaniljsocker (punsch) tillsätts och vispningen fortsätter tills massan är krämig. Blanda i 100 g skållad mald mandel och ca 320 g mjöl tills degen går bra att forma. Gör 2, 5 - 3 cm tjocka rullar och ställ dem kallt 1 timme.

Skär centimetertjocka skivor och grädda dem i 175 grader ca 15-18 minuter. Rulla dem i socker, blandat med vaniljsocker när de fortfarande är varma.

onsdag 21 september 2011

Zwetschgendatschi

Plommonkaka på krikon (?) eller vad den fastare sorten heter. Det här receptet är otroligt bra. Man gör en jäsdeg och en mördeg och sedan blandar man dem. Jäsdegen gör att plommonen inte blöter ner degen och mördegen ger den goda smaken.

Jäsdeg: 1/2 tärning jäst, 1/2 dl socker, 1 krm salt, 1 ägg, 125 ml mjölk, 25 g smör och ca 250 g mjöl.
Den ska först jäsa lite grann med bara mjölk, jäst och en aning socker och mjöl. Sen tillsättes resten och allt får jäsa i flera timmar.

Mördeg: 100 g socker, 300 g mjöl, 200 g smör och 1 krm salt om smöret är osaltat. Ska vila i kylskåp i 12 timmar.

Knåda sedan de två degarna med varandra och kavla ut blanddegen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

2, 5 kg plommon, urkärnade läggs halva med insidan uppåt på degen. Grädda kakan ca 45 min i 230 grader. Strö över en blandning av kanel och socker mot slutet. Mycket kanel och socker.

Kakan ska helst förvaras i rumstemperatur om den inte blir uppäten på en gång. Läcker!

tisdag 20 september 2011

Fläderblomskaka

150 g mjukt smör, 2 dl socker, 4 ägg, 1,25 dl outspädd flädersaft, rivet skal av 1 citron, 4 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver. Smör och socker vispas pösigt och äggen tillsättes ett i sänder. De andra ingredienserna tillsätts därefter. Kakan gräddas i smord och bröad form (fast jag brukar klä formen med bakplåtspapper istället) ca 40 minuter i 175 grader. När den kallnat brer man över florsocker blandat med lite konc. flädersaft.

Den här kakan blir mycket syrlig och god.

måndag 19 september 2011

Kryddostkräm

Ett försök att få till kryddostsmaken i ett land utan kryddost. Enligt receptet ska man blanda 300 g riven kryddost med 200 g färskost, 1/2 dl mjölk och 2 tsk olja. Men jag tog 300 g riven emmentaler med 2 krm malda nejlikor och 2 tsk stött kummin istället. Det får väl duga som kryddostersatz.

söndag 18 september 2011

Getostlasagne

I Ica-kuriren hittade jag ett raffinerat vegetariskt recept, som jag testade. Getostlasagnen är absolut värd att bjuda på! Citronsmaken är en höjdare!

lördag 17 september 2011

Gräslökskaka

I trädgården har vi en otrolig massa gräslök, som sprider sig överallt och växer så det knakar. Vad passar då bättre än en gräslökskaka?

Jäsdeg: 1/2 tärning jäst, 1dl ljummen mjölk, 1 msk rumsvarmt smör och 1 rumsvarmt ägg, 1/2 tsk salt och 1 krm socker. Mjöl efter behov. Enligt receptet ska det vara 200 g, men det märker man. Degen ska först jäsa minst 20 minuter och sedan kavlas ut och läggas i en smord tårtbottenform med löstagbar kant. Om man inte klämmer fast degen på andra sidan kanten, så trillar den tyvärr ner igen. Men det ser tjusigt ut med så höga kanter. Låt den jäsa 10 minuter igen.

Äggstanning: Vispa 400 g gräddfil med 200 g vispgrädde och 2 ägg, samt salt, peppar och muskot. Klipp i rätt så mycket gräslök, men spara en del som dekoration. Häll i äggblandningen i pajen och grädda 35-45 minuter i 200 grader. Man kan behöva lägga något över, för degkanterna blir rätt mörka annars. Strö över mer gräslök vid serveringen.

fredag 16 september 2011

Citronmeliss

Eftersom jag klippte ner citronmelissen före semestern hade den kommit upp igen, grön och fin tills vi kom hem. Den ena plantan skördade jag igen rätt ordentligt och använde tillsammans med andra örter till örtsalt.

Örtsalt:
Kör div. örter i köksmaskinen och tillsätt grovt salt och fortsätt mixa. Torka örtmixet i ugn i ca 50 grader med öppen lucka rätt så länge. När örtsaltet är torrt kan man köra det igen i mixern och sedan fylla på burk och använda i sallader.

Vinäger:
Det här receptet sägs vara lämpligt att piffa upp mineralvatten med. Fast det skulle egentligen vara äpplevinäger, men jag hade bara vitvins-.
1 handfull meliss och 1 handfull mynta tvättas, torkas och blandas med 1/2 liter vinäger och 1 msk honung och får stå i tre veckor.

Citronmelissaft:
1 liter vatten och 1 kg socker kokas upp. Sedan tillsätts 1 skivad citron (jag brukar skala i det gula och sedan skära bort det beska vita på citronen innan jag skivar den) och 50 g citronsyra, samt en god handfull citronmeliss som får stå i två dygn innan det silas. Det smakar i varje fall citron, men om citronmelissen lyckas hävda sig kan jag nog inte svara på.

torsdag 15 september 2011

Krusbär-vita vinbärsgelé

Jag tänkte att det skulle vara trevligt med ett ljust gelé, så därför blandade jag lite krusbär med de vita vinbären från före semestern. Det fanns rätt många bär på den enda vita vinbärsbusken, för fåglarna är inte intresserade av "omogna" bär. Däremot glufsade de i sig aroniabären på den ena (mogna) busken medan vi var borta. Men det var inte så många på någon av de två buskarna.

Ljust gelé. 2 kg bär, 1 l vatten kokas och får droppa av. 1 l saft kokas med 1 kg syltsocker som i de tidigare inläggen.

F ö sparar jag de avdroppade mosiga bären och fryser in igen (de tar mindre plats än innan). De går att återanvända t ex för vintillverkning om man får ihop tillräckligt många bär. Och det får man om man plockar fläderbär. Hallon ska det f ö gärna vara i också. De ger en ljuvlig smak. Fast jag hann inte plocka så mycket hallon i juli och det är möjligt att de kommer att hamna i annat än gelé. Upptäckte just att det finns hallongelé kvar från förrförra året.

onsdag 14 september 2011

Röd-svart vinbärsgelé

Före semestern hade jag fryst in vinbär. Nu blev det gelé, blandad för så väldigt mycket bär var det inte heller.

Grundreceptet 2 kg bär kokas med 1 liter vatten och får droppa av. Den avsvalnade saften blandas med syltsocker. 1 liter saft med 1 kg syltsocker. På paketet står det 0,7 l saft per kilo socker, men vinbär har rätt mycket pektin, så det behövs inte.

Syltburkar förbereddes på samma sätt som när det gäller rönnbärsgelé.

tisdag 13 september 2011

Rönnbärsgelé

Samtidigt som jag plockade fläderbär lyckades jag faktiskt få ihop lite rönnbär också, vilket var betydligt svårare. Har visserligen inte smakat på gelén, men jag följde bara ett enkelt recept ur en konserveringsbok och tror väl knappast att den smakar dåligt. Fast att koka bären i äpplejuice istället för vatten var mitt tillägg.

2 kg bär kokas upp i 1 liter juice och får droppa av. Den avsvalnade saften blandas med syltsocker. Det tyska syltsockret (1 plus 1- varianten) är utan konserveringsmedel, för det behövs bara när man drar ner på sockermängden. Min svärmor köper alltid 1 plus 2 sorten för en mindre söt sylt och det finns även 1 plus 3, men då ingår som sagt konserveringsmedel och annat.

1/2 l rönnbärssaft blandas med 1/2 kg syltsocker och kokas i 4 minuter enligt paketet. Därefter tillsätts 1 dl vitt vin. Fast jag tog till fläderblomsvin ur förrförra årets produktion.

Före gelékokningen hade jag förberett syltburkarna. De steriliserades 1/2 timme i ugn, drygt 100 grader. På det sättet var de både heta och rena när gelén blev klar.

måndag 12 september 2011

Fläderbärssaft

Även om jag inte har hunnit blogga sedan vi kom hem från semestern, så har jag ändå varit rätt flitig i köket. Häromveckan plockade jag några kilo fläderbär i skogen och eftersom jag kan behöva plats i frysen framöver, så kokade jag saft på den. Förra gången var den inte så jättegod, så för säkerhets skull förberedde jag glöggkryddor, men det visade sig inte behövas. Saften blev väldigt bra den här gången.

3,2 kg fläderbär kokades 20 minuter i 3 l vatten. Det blev 4,5 l saft efter silning. Sedan kokade jag upp saften långsamt med 3,2 kg socker, saften av 3 citroner och 3 apelsiner och en kryddpåse med 20 nejlikor, 4 kanelstänger, 5 enbär och skalet av 3 apelsiner. Den fick sedan koka 5 minuter.

Under tiden hällde jag kokande vatten i div. flaskor, dels för att de skulle bli riktigt rena och dels för att de skulle bli riktigt heta innan den kokande saften hälldes.

Det blev rätt många flaskor, men jag tappade räkningen på litermängden.