lördag 23 juni 2018

Krusbärstårta



Ett recept från den klassiska Prinsessornas kokbok, markerat med en stjärna, vilket betyder att prinsessorna och/eller andra elever på hushållsskolan gillade receptet särskilt mycket. Tårtan är en "efterrättstårta".

Mördegen är fejk-mandeldeg:
200 g smör
1 dl socker
4 dl mjöl
7 skållade malda bittermandlar, vilka jag bytte ut mot några droppar bittermandelolja

Man gör med fördel krusbärskompotten i förskott:
3/4 - 1 l omogna krusbär
2 dl socker
Rensa bären och sjud dem på mycket låg värme utan vatten med sockret tills de börjar gå sönder. Ta då upp bären med hålslev och koka ihop sockervattnet. Häll det sedan över bären. Låt kompotten svalna.

Grädda mördegen i en pajform i ca 175° (mitt förslag) i 25 minuter. Fyll med kompotten.

Maräng:
3 vitor
9 msk socker

Vispa vitorna till hårt skum med en gnutta salt och fortsätt vispa i sockret. Spritsa ett rutmönster över kakan och ställ in den i ugnen tills marängen får litet färg.

Serveras helst samma dag, för marängen blev litet seg och svår att skära i dagen efter.

Prinsessorna rekommenderar en ännu godare maräng på 3 vitor, 6 msk socker och 75 - 100 g skållad, torkad och malen sötmandel. Denna vänds i marängen allra sist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar