tisdag 30 oktober 2018

Karamelläpplen - pommes d´amour



Visst, det är ett recept från Top Chef. Den här gången ett komplett recept.

300 g florsocker
200 g vatten, inklusive saft av 1/2 citron (citronsaften från ett annat recept)
100 g glukossirap

röd färg - de kör med pulverfärg på Top Chef, men jag tog vanlig röd karamellfärg

Blanda allt utom färg och koka tills temperaturen är över 130°, men under 150°. Rör då i färgen. När temperaturen är 150° tas kastrullen från värmen.

Doppa rena och mycket torra äpplen i sockermassan. Låt dem droppa av på bakplåtspapper. Det går även med körsbärstomater. Jag trodde att det skulle gå med äppelkompott fryst i kulor och det verkade först så. Men de vattnade sig efter ett tag. Det rekommenderas att man förvarar äpplena i rumstemperatur. 

Obs att ytan kan bli otroligt hård att bita i om temperaturen blir för hög.


En fördel med att kompottkulorna vattnade sig, var att glasyren gick att bita i. Här ett slags bakelse på mördegsbotten (på rismjöl), gräddkvarg utrörd med kvittenmos, en skiva rödvinskokt äpple från ett tidigare projekt, samt en röd kula.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar