Skafferiet är mycket viktigt och ska ligga mot norr och ha bra ventilation. I annat fall får man på sommaren hänga en fuktig handduk över fönstret för att få ner temperaturen. Mycket praktiskt är det att ha ett skåp med nätdörrar och utdragbara lådor av stengods, där man kan förvara mat svalt och flugfritt. Man behöver även ett isskåp eller helst ett elektriskt kylskåp (tips från tidigt 40-tal). Kylskåp lönar sig även om man måste köpa det på kredit, säger författaren. Tänk att bli oberoende av isförsäljaren! Sedan följer en massa tips om hur man använder och rengör kylskåp.
Andra kylmöjligheter: Linda in mat i fuktiga dukar. Mjölk kan även täckas med en duk som doppats i vatten och sprit. När spriten avdunstar utvecklas kyla. Kött, korv och fisk ska förvaras under nätlock, för beluftningens skull. Celluloid är ännu bättre. Smör ska förvaras i keramikkärl och glas med vatten emellan kärlen. Öl och vin kyls bäst med Rieselring, vad nu detta kan vara, men den tidigare ägaren till kokboken har markerat ordet med rosalila krita, så det är nog viktigt. Annars kan man kyla flaskorna i fuktig halm eller genom att lägga fuktiga dukar över och ställa dem på dragig ort. Termoskannor är också bra för mindre mängder vätska. Det är mycket praktiskt att kyla mjölkprodukter, köttsoppa mm genom att ställa ner skålen i ett större vattenfyllt kärl och sedan täcka med en duk som hänger ner i vattnet. Ost ska inlindas i cellofan. Bröd ska förvaras i brödburk av stengods (med beluftning). Om det finns möss i huset får man hänga upp brödet på en bräda som hänger ner från tunna metalltrådar från taket. Kakor ska förvarar under tunt vävda dukar.
I stan brukar många husmödrar avstå från att bunkra stora mängder mat. Det är kanske bra när det gäller mat som inte håller sig, men det är onödigt att springa och köpa kolonialvaror varje dag. Huvudsaken att de lagras i lämpliga kärl av glas och liknande. Tvål ska man inte ha i skafferiet p g a lukten.
På landet är situationen annorlunda. Här är skafferiet mycket större. Man måste ha tre skåp som täcks med tunt vävt tyg eller utrustas med flugnät. I ett skåp förvaras burkar med konserverade grönsaker, sylt osv. I ett skåp förvaras ris, havregryn osv. I det tredje skåpet har man mat, som är på gång, öppnade syltburkar, smör, olja, ägg osv. I taket hänger man upp en ram med krokar, där skinka och korv ska hänga utom räckhåll för skadedjur, inklusive hundar. På landet ska man gärna ha ett träskåp där bröden ställs i luftiga fack för att inte mögla. Sedan behövs en mjöllåda med flera fack för olika mjölsorter och ett lock som skjuter ut över kanten för att inget damm ska kunna tränga in. Salt förvarar man i en stor lerkruka. Och så behövs en liten låda för snören, vaxrester, saxar, papper mm. Isskåp är ovanliga på landet, eftersom man sällan kommer åt att köpa is. Då är det elektriska kylskåpet räddaren i nöden. Dessutom behövs det ett bord i skafferiet, som avställningsyta, och dessutom ett skåp för alla köksmaskiner och redskap. Fönstret ska täckas med ett galler av tunt vävt tyg. Glöm inte att ha en flugsmälla i skafferiet. Mat som har blivit dålig ska inte ligga där heller och inte heller stora mängder potatis och rotsaker, surkål och rengöringsmedel, för de påverkar matens kvalitet. Om man spiller vatten eller mjölk ska man genast torka upp det innan det bildas bakterier i fukten.