måndag 13 december 2010

Svålsylta

Egentligen skulle det bli en redd svålrätt som serveras med potatis som i Harz. Men jag brydde mig inte om att reda rätten med mjöl, utan körde den i köksmaskin och hällde upp den i en form, som sylta.

Först skär man 1 kg svål i mindre bitar och kokar den ca 1 timme. Därefter lägger man över den i en annan kastrull, häller bara så mycket vatten över att det täcker, tillsätter salt, 4 - 6 lagerblad, 2 - 3 msk socker och så mycket vinäger att syltan får bra smak. Sen kokar man detta tills svålen blir riktigt mjuk och smakar av.

Därefter kan man antingen reda den och servera varm eller mixa och hälla i form för att den ska stelna.
Den blev riktigt god. Jag har en stark känsla att den s k kalvsylta som finns i svenska affärer till stor del består av svål, kanske lite kalvkött också och så rödbetssaft för färgens skull. För egentligen var smakskillnaden inte så speciellt stor.