onsdag 23 maj 2012

Myskmadra-aromatisering



Det finns en massa olika recept på hur man använder myskmadra som smaksättare på efterrätter och t o m på hollandaisesås. Absolut vanligast är det att göra en maj-bål på valborg. Då ska man ta en handfull lätt vissnade ej blommande myskmadrekvistar och smaksätta vin med. Min myskmadra växer på norrsidan, där det bara är sol korta stunder och den är inte särskilt hög och inte särskilt yppig. Hur som helst hittade jag ett recept i en tidning på myskmadrelikör och då tänkte jag att ett försök skulle det väl vara värt. Ett par kvistar myskmadra, lätt slakade fick dra över natt i litet vodka. Sedan ska man sila av och låta flaskan stå varmt men ej i starkt solsken i tre veckor. Socker ska man förstås också ha i om man vill ha likör. Nu har vi testat en tesked av denna (osötade) brygd och den har faktiskt en mycket speciell smak. Undrar om man kan aromatisera efterrätter och liknande med ett par skedar av denna essens.

F ö stod det i svenska tidningar (var annars) om att tyska djurvänner vill att Jägermeister ska tvingas byta namn till Waldmeister (= myskmadra) för att inte förhärliga jakt. Inte för att Jägermeister smakar som Waldmeister. Det är helt säkert. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar