onsdag 2 maj 2012

Ostkaka med rabarber



Det här är en litet ovanlig variant på tysk ostkaka.
Jästdeg:
6 dl mjölk
20 g jäst
1/2 tsk salt
50 g smör
1/2 dl socker
mjöl, ca 500 g

Gör en lös deg på vanligt sätt, låt den jäsa en kvart, tillsätt resten av mjölet och låt den jäsa lika länge till (eller längre). 
Förbered 400 g rabarber och skär den i 2 cm långa bitar. Enligt min mening kan man gott ha på mer rabarber. 

Förbered ostkakefyllningen:
2,2 dl socker
750 g kvark / kesella (det står ingen särskild fetthalt i receptet; normalt sett har man i mager kvark, men då är det nog en skvätt grädde i också; här tog jag 500 g mager och 250 g gräddig kvark)
drygt 1/2 dl puddingpulver (jag skulle tippa att det går lika bra med marsanpulver)
5 ägg
1,5 dl mjölk
Vispa ihop smeten.

Smuldeg:
1,1 dl socker
200 g smör
3,3 dl mjöl
Arbeta ihop smuldegen.

Kavla ut den jästa degen och lägg den i en långpanna (smord och bröad eller med bakplåtspapper i). Häll över fyllningen, lägg på rabarber och smula över smuldegen. Grädda 30 - 45 minuter i 185 grader tills smulpajen får fin färg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar