måndag 1 juli 2013

Kocklärlingen lagar en meny igen


Ärtsoppa med räkspett


2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
100 ml vitt portvin eller sherry
700 g kycklingfond (buljong)
250 ml grädde
150 ml mjölk

1 limone (citron)
150 g råa räkstjärtar
1 msk olivolja
salt, peppar, socker

färsk mynta, 4 stjälkar
300 g djupfrysta ärter
30 g kallt smör
salt, peppar, socker

Fräs tärnad schalottenlök och vitlök i smör. Fyll på med vätskan och låt koka in till halva volymen. Tvätta citrusfrukten, riv av skalet och pressa ur saften. Sätt räkstjärtarna på spett och stek dem i olja. Smaksätt med citrusfrukt, salt, peppar och ev. socker.

Skär hälften av myntan i mindre strimlor till räkspetten och behåll hälften av bladen som dekoration till soppan.

Låt ärterna (och ev. litet mynta) koka med i soppan, mixa den och passera den. Skär smöret i tärningar och lägg i. Kör med mixern tills soppan blir skummig. Servera med mynta och spett.


 Ugnsstekt dorade på tomatbädd



1 fisk per person
1 kvist rosmarin och 2 kvistar timjan
1/2 halverad och skivad citron
1/2 vitlöksklyfta
salt, peppar, olivolja

körsbärstomater

Förbered fisken och skär några snitt på utsidan. Fyll den med örter och citron, salta, peppra. Stoppa även citronskivor i snitten efter att den penslats med olja och kryddats utanpå. Stek fisken i ugn i 200 grader ca 20 - 25 minuter på en bädd av halverade körsbärstomater. Kan serveras med bröd eller potatis. Kocklärlingen kokade litet potatis, som serverades med en smörklick.


Meloner med honungsyoghurt


Rosta några nötter eller mandlar i en stekpanna och blanda med litet kanel. Skär en melon i mindre bitar eller kulor. Blanda grekisk yoghurt med litet flytande honung. Servera sedan med extra flytande honung.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar