onsdag 8 juli 2015

Ägglikörmousse med vinbärscoulis



Förra året fick jag frysen full av bär som jag vid tillfälle kokade sylt på, och den är inte slut än, så jag tänkte försöka göra åt mera vinbär under säsongen. Den här såsen är jättebra till allt möjligt:

200 g vinbär
50 g florsocker
ev. 1 msk fruktsnaps, som kirsch

Mixa vinbär och socker, passera och blanda ev. i alkoholen, men det är inte nödvändigt.

Ägglikörmousse för minst 6 pers, beroende på portionsstorlek:

3 äggulor
350 ml ägglikör
frön från 1 vaniljstång
150 ml mjölk
50 g socker
4 blad gelatin
300 g vispad grädde
1 krm salt
gärna citronmelissblad att dekorera med

Lägg gelatinet i vatten. Koka upp mjölk och vaniljfrön, plus vaniljstång, ta sedan bort denna. Rör socker och äggulor och häll på den heta vaniljmjölken. Rör om och häll tillbaka i kastrullen. Rör tills krämen tjocknar utan att koka. Blanda i gelatin och ägglikör. Låt kallna. Innan krämen stelnar vänds grädden ner. Fyll i portionsformar eller större skålar. Låt stelna i kylskåp i flera timmar, helst över natt och servera med sås. Det blir ganska mycket efterrätt.