onsdag 8 juli 2015

Aprikosknödlar med vinbärssåsÖsterrikarna är världsmästare på efterrätter och bakverk. Dessutom odlar de mycket aprikoser och detta utnyttjar de förstås i matlagningen. Antingen gör man aprikosknödlarna inrullade i potatismosdeg eller kvargdeg, och jag bestämde mig för kvarg. Man brukar förstås servera knödlarna med vaniljsås eller kanske med sabayon, men jag blev så förtjust i mitt nya vinbärssåsrecept, så nu blev det så:

200 g röda vinbär, 50 g florsocker, mixa och passera


För 8 - 10 knödlar:

250 g kvarg (kesella), 20% fett, men det går säkert med vilken fetthalt som helst
lägg den i en handduk i en sil och låt den droppa av, pressa sen ut fuktigheten försiktigt, men inte så att kvargen trycks ut
50 g smör
låt den ligga framme och bli mjuk medan kvargen droppar av
2 äggulor
100 g mjöl
1 krm salt om smöret är osaltat
8 - 10 aprikoser
8 - 10 bitsockerbitar

Vispa det mjuka smöret med äggulorna. Blanda i den avdroppade kvargen och mjölet och ev. saltet. Låt stå minst 20 minuter. Kan stå ännu i längre vid behov. Det står att man ska blanda i mer mjöl eller ströbröd ifall massan är för fuktig, men jag tycker att den blir perfekt.

Under tiden: fräs 1 msk smör och 100 g ströbröd i en stekpanna tills färgen blir fin, låt svalna av och blanda i litet socker

Snitta litet i aprikoserna, men dela dem inte helt. Pilla ut kärnorna och stoppa i bitsocker istället. Tryck ihop. 

Dela upp kvargmassan i lika många bollar som det finns aprikoser. Ha litet mjöl tillhands och tryck ut varje boll till en platta och omslut aprikosen med. Detta kan förberedas t o m dagen innan.

Koka upp vatten med socker och en kanelstång. Lägg i knödlarna och låt spadet koka upp. Dra nu kastrullen från plattan och låt knödlarna dra i 10 minuter. Ifall det inte kokar, kan man ställa tillbaka kastrullen på plattan efter ett par minuter. Ta upp dem med hålslev och rulla dem i ströbrödet. Servera dem heta med lämplig sås.

Jättegott, gör intryck och är inte svårt alls!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar