onsdag 8 juli 2015

Aprikoskaka med lavendel



Aprikoserna och lavendeln finns samtidigt, så här kommer ett Provence-inspirerat recept.

200 g mjöl
1 msk crème fraîche
3 msk socker
100 g kallt smör
1 äggula
1 krm salt (om man använder osaltat smör)
rivet skal av 1/2 ekologisk citron

Rör ihop mördegen, låt den stå kallt inrullad i folie en halvtimme, kavla ut den och lägg den i en vid form. Kläm fast kanterna med aluminiumfolie och ställ kallt så länge du vill. Grädda den sen ca 15 minuter i 200°. Ta bort folien efter halva tiden.

800 g aprikoser
6 lavendelkvistar med blommor
2 msk smör
1 msk crème fraîche
1 ägg
1 äggvita
2 msk hackade pistaschnötter, osaltade
2 msk honung

Tvätta och halvera aprikoserna och ta ut kärnorna. Plocka blommorna från lavendelkvistarna. Hacka lavendelbladen.

Smält smöret och blanda i honung och lavendelblad. Fräs aprikoserna ca 2 - 3 minuter på varje sida på inte för hög värme. Eller mer om det verkar behövas. Låt svalna.

Blanda ägg, äggvita, 1 msk pistaschnötter och 1 msk crème fraîche och bre ut på det förgräddade pajskalet. Placera aprikoserna på. Strö lavendelblommor och resten av nötterna emellan och grädda i 20 minuter. Servera kakan kall.

Kommentar: Det är inte särskilt mycket kräm i fyllningen, nästan bara aprikoser, men vi tyckte att kakan var god.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar