torsdag 16 juli 2015

Nypotatisstrudel med schalottenmarmeladStrudeldegen finns här. Medan den vilar, koka 6 hekto nypotatis med skal. Skrapa den och lägg undan tre stycken. Mosa resten och blanda i 3 äggulor. Smaka av med salt, peppar, muskot, mejram och blanda även i hackad persilja. Kavla och dra ut degen som i beskrivningen och pensla den med smält, avsvalnat smör. Bred ut potatismoset 2 cm från nederkanten och 2 cm från sidorna till en bred korv. Lägg på skivad potatis (de tre undanlagda). Rulla upp strudeln med hjälp av duken. Pensla med mera smör och grädda 30 - 45 minuter i 190° tills den får fin färg. Pensla emellanåt. Strudeln går att rulla ihop i god tid och förvara i kylskåp tills det är dags att laga mat.

Lökmarmeladen ska helst göras dagen innan. 

Hacka 5 hekto schalottenlök och fräs i en matsked olivolja. Späd med sammanlagt 1 dl kycklingbuljong i omgångar och därefter på samma sätt med 2,5 dl rödvin. Värmen ska inte vara alltför hög, eftersom löken ska hinna bli ganska mjuk. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna och stå kallt över natt. Koka upp och montera med upp till 50 g kallt smör om det känns att behovet finns.

Servera varm strudel och het lökmarmelad med salladsdekoration och dill och ett par rullar skinka om det inte ska vara vegetariskt. Egentligen ingår strudel och lök i en rätt med ugnsstekta forellfiléer med ört-kantarellgratinering, vilket låter otroligt gott, men det blir en annan gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar