torsdag 16 juli 2015

Stekt kalvbräss på spenatbädd med tomatsås


På bilden är det mycket mera spenat än om man följer receptet

Det här är en smårätt i en större meny, men om man har så här mycket spenat, samt bröd, så är det litet mera mättande.
6 stora tomater
100 g hackad schalottenlök
80 g smör att montera med
smör att fräsa i
calvados, peppar, salt

Koka upp vatten och doppa tomaterna (som snittats i kryssform vid fruktfästet) ca 10 - 15 sekunder. Ta upp och dra bort skalet. Skär tomaterna i tärningar, men ta bort kärnorna. Fräs löken i smör, tillsätt tomattärningar, tillsätt litet calvados (flambera om du vill) och koka alltihop ca 20 minuter. Smaka av. Tillsätt kallt smör och montera ner det med stavmixer före serveringen.

800 g kalvbräss
smör, mjöl, salt

Lägg brässen i vatten tillräckligt länge och byt vattnet efter behov. Sjud 15 minuter i saltat vatten. Ta bort yttre hinnor. Lägg under press i kylen ett tag. Skiva, salta och mjöla och stek i tillräckligt mycket smör, tills färgen är fin.

800 g bladspenat
50 g smör
schalottenlök, peppar, salt

Tvätta spenaten och ansa den, eller ta djupfryst spenat. Fräs löken i smör, tillsätt spenaten och fräs den snabbt om den är färsk, smaka av och låt den droppa av i sil. Fryst spenat ska droppa av först och fräsas sen.

Jag gjorde 1/3 av såsen för 3 portioner, 1/4 av brässen för 2 portioner (samt stekt kycklingfilé till den tredje brässhatande middagsgästen) och 1/1 av spenaten, för att bli av med förpackningen i frysen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar